Aftensalme | Analyse

Sitter du og skal skrive en analyse av «Aftensalme» av Dorothe Engelbretsdotter? Se her da vel! Her gir vi deg hjelp til din analyse av denne salmen skrevet av kvinnen som betraktes som Norges første kvinnelige dikter.

Her får du en rekke gode eksempler på mulige analyser av blant annet oppbygging, språklige virkemidler og budskap i «Aftensalme». Ikke nok med det: vi gir deg dessuten nyttig bakgrunnsinformasjon om Dorothe Engelbretsdotter og tidsperioden hun skrev i, nemlig barokken.

Fakta om «Aftensalme»

Forfatter: Dorothe Engelbretsdotter (1634 – 1716)
Utgivelse: Fra Siælens Sang-Offer, 1678
Sjanger: Salmesang

Utdrag

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Når du analyserer «Aftensalme», kan det være lurt å ha et overordnet fokus, altså en rød tråd, som du holder på i hele analysen. Du kan for eksempel ta for deg temaene dødsangst og -lengsel, Guds allmektighet, eller du kan se nærmere på tidsepoken salmen er skrevet i.

Dødsangst og dødslengsel: Salmen uttrykker først en dødsangst som kommer når mørket kryper på, før angsten forvandles til lengsel. Hvordan skjer denne forvandlingen, og hvordan kommer de ulike stemningene til uttrykk? Se på oppbyggingen og de språklige virkemidlene. Kjenner du andre dikt, sanger eller salmer som uttrykker det samme?

Gud er allmektig: Guds storhet og makt var et mye brukt tema i barokk diktning. Hvordan kommer Guds allmektighet til uttrykk i denne salmen? Hvilken plass har kongen i det hele? Velger du denne inngangsvinkelen, kan du særlig se på de språklige virkemidlene, og effekten av bønnen i salmens midtparti.

Tidsepoken: Du kan også fokusere på tiden da salmen ble skrevet, og vise hvorfor teksten kan kalles typisk barokk. Både oppbygging, rim og rytme, språklige virkemidler og tema i salmen er sentrale dersom du velger denne inngangsvinkelen.

Oppskrift på diktanalyse

I tillegg har Studienett laget en oppskrift på diktanalyse. Denne gir deg all den informasjonen du trenger for å analysere et dikt. Se oppskriften her: Diktanalyse oppskrift.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Aftensalme | Analyse

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 21.02.2020
    Fin, men skulle gjerne lest analyse av teksten også.