Forfattere i romantikken

I romantikken var det ikke bare her i Norge forfatterne blomstret. Også i utlandet var det flere navn som hevdet seg og som fortsatt i dag står igjen som giganter i litteraturhistorien. I dette kapittelet tar vi kort for oss noen av de viktigste utenlandske forfatterne i romantikken.

H.C. Andersen (1805-1875)

Hans Christian Andersen var en dansk forfatter og poet som er mest kjent for å ha skrevet en rekke kunsteventyr. Faktisk er eventyrene hans de nest mest oversatte tekstene i verden etter Bibelen. 

H.C. Andersen debuterte i 1829 med boken Fodrejse fra Holmens Canal til Østpynten af Amager i aarene 1828 og 1829, som var en reiseskildring. Boken handler om en forfatter som vandrer i utkanten av København natten nyttårsaften 1828, som opplever en hel del merkverdige hendelser i løpet av natten.

Senere ga han ut flere reiseskildringer som ble lest av mange. I 1831 ga han ut en diktsamling, men gjennombruddet som forfatter fikk han først i 1835 da han ga ut romanen Improvisatoren. Dette er en roman hvor handlingen utspiller seg i Italia. Det samme året ga han også ut et lite hefte med fire eventyr.

De mest kjente eventyrene til H.C. Andersen er Prinsessen på erten, Den stygge andungen, Piken med svovelstikkene, Den lille havfruen, Tommelise, Den standhaftige tinnsoldat og Keiserens nye klær.

Victor Hugo (1802-1885)

Victor Hugo var en fransk forfatter som skrev poesi og dramatikk, men er mest kjent for romanene sine. Han var en engasjert politiker og var blant annet valgt inn i nasjonalforsamlingen i Frankrike. Politisk kjempet Hugo de svake og fattiges sak, noe som førte til at han ble landsforvist og satt i eksil på øya Jersey i den engelske kanal da Napoleon III tok makten i Paris.

Hugo ansees for å være den største forfatteren innen fransk romantikk, men han skrev ikke bare romantisk. Flere av verkene hans kan også ansees for å være realistiske.

Victor Hugo døde i Paris ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn