Litteratur i renessansen

I renessansen dukket for første gang store forfattere opp. Mens litteraturen fra tidligere tidsperioder hadde ukjente forfattere ble det nå mer vanlig å dikte selv og utgi verkene under eget navn. Dette skapte noen av de største forfatterne litteraturhistorien har sett.

Viktige forfattere i renessansen

I renessansen dukket det opp flere viktige forfattere, som preger litteraturen også i dag. I dette kapittelet gis korte biografier om de mest sentrale av disse og vi gjennomgår også de mest typiske og viktigste verkene de har skrevet.

Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616)

Cervantes kom fra en fattig spansk familie og startet å tjene til livets opphold i militæret. Etter hvert begynte han å skrive og klarte å tjene nok penger til å leve av skrivingen.

Cervantes skrev det som regnes for å være den første romanen, Don Quijote, som først ble utgitt i 1605. Siden den gang er Don Quijote flere ganger blitt kåret til tidenes beste bok.

Michel de Montaigne (1533-1592)

Montaigne kom fra en mektig kjøpmannsfamilie i Bordeaux i Frankrike. I løpet av livet skrev Montaigne kun én eneste bok; Les Essais (Essayene). Boka ble omarbeidet flere ganger i løpet av livet til Montaigne og er på mange måter hans livsverk. Den siste redigeringen er på rundt 1500 sider.

Med denne boka skapte Michel de Montaigne også sjangeren som vi  i dag kjenner som essayet. 

William Shakespeare (1564-1616)

William Shakespeare ble født i Stratford-upon-Avon i England og er en av tidenes mest kjente dramatikere og diktere. Vi vet stort sett ingen ting om livet hans før han ble en del av teatermiljøet i London ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn