Henrik Ibsens dramaer

Henrik Ibsen er kjent for å ha skrevet flere av de største dramaene i litteraturhistorien. Vi kan plassere dramaene til Ibsen under realismen og det moderne gjennombrudd fordi de gir et troverdig og sannsynlig bilde av samtiden. Temaene som tas opp i dramaene er også typiske for realismen og det moderne gjennombrudd; de handler nemlig om hverdagsliv og andre jordnære temaer, for eksempel familieliv, forholdet mellom kjønnene, samfunnsklasser osv

De aller mest kjente av disse er Brand (1866), Peer Gynt (1867), Et dukkehjem (1879), Gengangere (1881), En folkefiende (1882), Vildanden (1884), Rosmersholm (1886), Hedda Gabler (1890), Byggmester Solness (1892) og Når vi døde vågner (1899). 

Brand (1866)

Brand er det første virkelig store dramaet til Henrik Ibsen. Dramaet ble skrevet i Italia, utgitt i København og hadde premiere i Stockholm i 1885. Før dette hadde Brand vært spilt aktvis blant annet på Christiania Theater i Oslo. Senere har det vært oppført en rekke ganger over hele verden.

Brand er skrevet på verseform og handler om en prest som setter svært høye krav til seg selv og alle rundt seg, noe som går utover både ham selv og familien hans. 

Peer Gynt (1867)

Peer Gynt er muligens Ibsens aller mest kjente drama. Peer Gynt regnes for å være det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene og det blir fortsatt satt opp og spilt over hele verden. Peer Gynt har vært med på å forme bildet av nordmannen og norsk kultur både i Norge og i utlandet.

I Peer Gynt bruker Ibsen flere elementer fra norsk folketro og sagn. Dramaet utspinner seg i bondemiljøet i Norge og handler om storløgneren Peer Gynt som kommer hjem fra jakt uten hverken bytte eller børse. Peer er interessert i Ingrid som skal giftes og tar henne med seg til fjells. Hele bygda jager ham og han bygger en hytte som han kan bo i. 

Etter hvert kommer hans andre kvinnebekjentskap, Solveig, opp til Peer. Han rømmer fra fjellet og drar videre til utlandet hvor han som forretningsmann bygger seg opp et godt nettverk av internasjonale venner. Etter mange år i utlandet returnerer han til Norge som gammel mann og ingen kjenner ham igjen. Han ender til sist opp hos Solveig igjen og dør på en symbolsk måte.

Peer Gynt var det siste dramaet som Ibsen skrev på verseform. Det er blitt oversatt til utallige språk og modern...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn