Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910)

Den første forfatteren som begynte å skrive realistisk i Norge var Bjørnstjerne Bjørnson i 1875. Han var prestesønn fra Romsdal og var en elendig skoleelev. Faren mente han skulle bli prest, men det var ikke Bjørnson interessert i. Han strøk på flere universitetseksamener og bestemte seg i stedet for å bli dikter. 

Bjørnsons litteratur og verker bærer stort preg av hvordan han var påvirket av kristendommen gjennom faren og samfunnet forøvrig. Gjennom hele forfatterskapet hans blir kristendommen, prester og kirken kritisert.

Debuten til Bjørnstjerne Bjørnson ble bondefortellingen Synnøve Solbakken som ble utgitt i 1857. Denne bondefortellingen ansees fortsatt for å være et av de viktigste realistiske verkene i norsk litteraturhistorie.

Synnøve Solbakken handler om karakteren Torbjørn Granlien og hans kamp for å få Synnøve Solbakken. Familien hennes mener ikke at Torbjørn er god nok, men han viser en positiv side ved å tilgi en mann som har knivstukket ham. Slik vinner han Synnøve og får stå sammen med henne på hennes hjemsted, Solbakken, og nyte solen mens han ser over s...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn