Viktige forfattere i realismen

Litteraturen blomstret under realismen. Flere av Norgeshistoriens største forfattere skrev under realismen og preget litteraturen både i Norge, Norden og resten av verden. Fra realismen kan man spesielt peke på De Fire Store; Henrik Ibsen, Alexander Kielland, Jonas Lie og Bjørnstjerne Bjørnson, i tillegg til Amalie Skram, Arne Garborg og Christian Krohg.

Utenlandske forfattere i realismen

Også i Europa var det flere litterære giganter som dukket opp under realismen. I dette kapittelet vil vi se på de største norske forfatterne før vi gjennomgår de viktigste utenlandske realistiske forfatterne.

Honoré de Balzac (1799-1850)

Honoré de Balzac var en fransk forfatter som skrev det verket som virkelig satte standarden for realistisk litteratur, Den menneskelige komedie. Han er også kjent for å ha skrevet Eugénie Grandet og Far Goridot. Allerede som 20-åring satte han for seg at han skulle bli en stor forfatter, og ble en av de virkelig store sammen med Victor Hugo.

På grunn av Balzacs realistiske fremstillinger av prester og seksualliv, ble bøkene hans forbudt av den katolske kirke. Til tross for dette ble han svært populær og mange mener han grunnla den realistiske romanen, som påvirket en rekke andre store forfattere både i hans levetid, men også etter hans død i 1850.

Charles Dickens (1812-1870)

Charles Dickens betegnes gjerne som Englands største romanforfatter gjennom tidene. Han vokste opp under svært dårlige kår, noe som også gjenspeiles i verkene hans so...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn