Norske forfattere i postmodernismen
Postmodernismens litteratur
Postmodernismen byr på flere av de mest populære norske forfatterne gjennom tidene. Norsk postmodernistisk litteratur er også den litteraturen i historien som i størst grad er blitt filmatisert for et bredere publikum.
Flere av de norske forfatterne i postmodernismen høster også stor suksess utenfor Norges grenser og oversettes til flere andre språk.
I de neste korte kapitlene tar vi for oss de viktigste norske postmodernistiske forfatterne og forklarer kort hvem de er og hvorfor de plasseres i postmodernismen.
Dag Solstad (1941-)
Dag Solstad er en norsk forfatter som har høstet en rekke priser for diktningen sin. Han debuterte i 1965 med novellesamlingen Spiraler som tematiserer tilværelsen som absurd. Selv om Dag Solstads første utgivelser kan kategoriseres under nyenkelhet, er de fleste av verkene hans postmodernistiske fordi de omhandler forholdet mellom fiksjon og virkelighet. Typisk for Solstads verker er at han blander ironi og alvor.
Solstad er mest kjent som romanforfatter, men han har også skrevet artikler og essays som kommenterer hans egen litteratur. I tillegg har han sammen med Jon Michelet utgitt flere bøker om VM i fotball fordi han selv er fotballidiot.
Dag Solstad ble på 70-tallet medlem i AKP (Arbeidernes Kommunistparti) og han skrev flere bøker om konflikten mellom kommunister og sosialdemokrater i den norske arbeiderklassen. Dette kommer spesielt til syne i romanen Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land (1982) som i 2006 ble filmatisert.
Vi har lavet analysehjelp til Dag Solstad sin tekst «Novelle».
Herbjørg Wassmo (1942-)
Herbjørg Wassmo er en prisbelønnet norsk forfatter som er mest kjent for å skrive om kvinner og nord-norsk virkelighet. Flere av hennes mest kjente verk omhandler hvordan kvinner har det, hovedsakelig med bakgrunn i barndommen deres.
Herbjørg Wassmos bøker kan plasseres i postmodernismen fordi de omtaler forholdet mellom fiksjon og virkelighet. I tillegg er hun selv hovedperson i noen av verkene, noe som er et typisk postmodernistisk trekk.
Wassmo debuterte med diktsamlingen Vingeslag i 1976, men fikk først sitt store gjennombrudd i 1981 med sin første roman Huset med den blinde glassveranda. Boken ble den første i en trilogi om tyskerungen Tora, hvordan hun misbrukes og hvordan dette misbruket ødelegger henne. Denne trilogien er ett av Wassmos to hovedverker, mens den andre er trilogien om Dina, hvor Dinas bok (1989) er blitt filmatisert med tittelen Jeg er Dina.
Wassmo har i tillegg til sine to trilogier skrevet flere dikt, noveller og skuespill. I 2007 ble hun utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.
Ingvar Ambjørnsen (1956-)
Ingvar Ambjørnsen er en av de mest kjente forfatterne i Norge, med bakgrunn i bøkene om Pelle og Proffen og Elling. Ambjørnsen debuterte i 1981 med romanen 23-salen. I de tidligere romanene var det hippier, freaks og rusmiljøer Ambjørnsen hovedsakelig skrev om.
Ambjørnsens diktning er klart postmoderni...