Petter Dass (1647-1707)

Petter Dass var teolog og dikter, og ble født i Helgeland i Nordland. Dass gikk fem år på Bergen katedralskole og i 1666 dro han til København for å studere teologi. Etter utdannelsen ble han kapellan på Nesna før han ble sogneprest i Alstahaug frem til han døde i 1707.

Bortsett fra årene Dass studerte bodde han hele livet i Nordland. Landsdelen inspirerte Petter Dass til å skrive Nordlands Trompet som skildrer nordlandsnaturen, fugle- og dyreliv, handelsvirksomheter, jakt og meteorologiske fenomener som midnattssolen.

På grunn av Dass’ bosted langt utenfor allfarvei, var det vanskelig å få diktene hans på trykk. I løpet av Dass’ levetid ble kun ett av diktene hans trykt. Dette hindrer dog ikke spredningen av diktene, for folk lærte seg dem utenat og skrev dem ned for hånd.

Forfatterskapet til Petter Dass kan deles inn i to kategorier, nemlig verdslig diktning og religiøse sanger og salmer. Nordlands Trompet er et eksempel på den verdslige diktningen, mens HErre GUD! Dit dyre Navn og Ære er et eksempel på religiøs diktning.

I etterkant er Petter Dass’ religiøse diktning blitt samlet i fire verk:

  • Alle evangelia Sangviis forfattet: Prekentekster til alle kirkedagene i året på verseform.
  • Katekismesangene: Martin Luthers lille katekisme...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn