Barokken (1600-tallet)

Forfengelighet og storslagen kunst

Barokken var den dominerende kunstretningen på 1600-tallet. De barokke kunstnerne brukte mange detaljer og overdådige utsmykninger for å skape en voldsom og pompøs kunst. Retningen preget både arkitektur, skulptur, musikk, malerkunst og litteratur. Dette var stikk i strid med de rene linjene og harmoniske kunst og litteratur fra renessansen.

I barokken ble man bevisst på at livet ikke er særlig harmonisk, men at livet kun er som et kort øyeblikk før døden inntreffer. Derfor er den barokke kunsten og litteraturen fokusert på temaer som forfengelighet (vanitas) og motsetningen mellom tid og evighet. Disse temaene behandles som regel på en storslagen og ganske iscenesatt måte i barokken.

Barokken regnes ofte som en reaksjon på renessansens nye ideer, oppfinnelser og oppdagelser. Renessansen var en brytningstid, og slike tider etterfølges gjerne av et behov for å søke tilflukt i en fast og trygg gudstro. I barokken ble dermed den religiøse troen igjen svært viktig.

Oversikt over barokken

Tid: I Europa hele 1600-tallet. I Norge fra ca. 1660 til ca. 1720.

Viktige forfattere: Engelskmennene John Donne (1572-1631) og John Milton (1608-1674). Francisco de Quevedo fra Madrid (1580-1645). Fra Danmark-Norge har vi Petter Dass (1647-1707), Dorothe Engelbretsdotter ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn