[153]

Norsk litteratur­historie

Her finner du hjelp til norsk litteraturhistorie.

Her ger vi deg en oversiktlig hjelp til alle relevante litterære perioder i Norges litteraturhistorie og litt mer. Her kan du lese om alle de litterære ismene og konseptene du vil møte i norsk på videregående skole.

Med denne periodeoversikten fra Studienett får du full kontroll over norsk litteraturhistorie. Oversikten gir deg konkret og anvendelig kunnskap om alle de ulike periodene.

Du får også tips og råd om hvilke forfattere og tekster som kan brukes i en muntlig presentasjon – enten det er i forbindelse med den vanlige undervisningen, eller hvis du skal opp til eksamen i norsk muntlig. Denne oversikten hjelper deg med andre ord til å få en bedre karakter i norsk muntlig!

Studienetts litteraturhistorie er god hjelp å ha ved hånden - både i norsktimene, når du skriver skriftlige oppgaver og til eksamen i norsk.

Litterære perioder i Norge

Utdrag

Under kan du lese et utdrag av vores litteraturhistorie

Opplysningstiden i Norge

Opplysningstiden i Norge var hovedsakelig styrt fra Danmark. Danmark-Norge hadde stadig sitt kulturelle sentrum i København, mens Norge var avsides fra resten av kontinentet. Derfor er opplysningstiden mest preget av dansker og hva som foregikk i Danmark på denne tiden. For Norges del ble ikke konsekvensene av opplysningstiden særlig store før på 1800-tallet.

Endringene i opplysningstiden hang blant annet sammen med at flere bøker ble trykt og dermed måtte skolene og undervisningssystemene bygges ut. Med dette økte også leseferdighetene i samfunnet. 
Både den danske og norske litteraturen på dette tidspunktet var mangelfull. Det gjorde at en forfatter som Ludvig Holberg forsøkte å endre på dette ved å gi ut verker spredt ut over flere sjangre: historie, essays og skjønnlitteratur (hovedsakelig drama).

Sammendrag

 • Norge var styrt fra Danmark.
 • Kulturelt sentrum var København.
 • Flere bøker ble trykt, skolene og undervisningssystemene ble bygget ut og leseferdighetene økte.
 • Ludvig Holberg ville gjøre noe med mangelen på dansk-norsk litteratur og skrev en rekke verker spredt ut over flere sjangre.

 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Norsk litteraturhistorie

[153]
Brukernes anmeldelser
 • 10.09.2014
  Skrevet av Elev på Vg1
  Godt skrevet
 • 07.06.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Veldig bra, fikk vite alt jeg trengte til norsk muntlig eksamen
 • 03.01.2019
  Skrevet av Elev på Vg2
  Veldig bra skrevet
 • 16.06.2018
  Skrevet av Elev på Vg3
  Et bra verktøy for å skaffe oversikt. og omfattende kunnskap i forkant av blant annet muntlig eksamen.