Niels Klims reise til den underjordiske verden

I denne analysehjelpen får du hjelp til å analysere og tolke den satiriske reiseromanen Niels Klims reise til den underjordiske verden (1745) av Ludvig Holberg. Romanen beskriver den unge Klims reise gjennom underjordiske land med hver sin innretning, f.eks. mht. styreform og kjønnsroller. Klims refleksjoner over de forskjellige (fiktive) samfunnene kan samtidig leses som Holbergs kritikk av 1700-tallets samfunn. 

Analysehjelpen hjelper deg med utvalgte elementer i romanen. Vi anbefaler at du starter med arbeidsspørsmålene.

NB: Romanen kom for første gang ut i 1741 og siden i en lett revidert utgave i 1745. I sistnevnte tilføyde Holberg forordet «Til forsvar for dette skriftet» samt enkelte mindre avsnitt i romanen. Analysehjelpen vår tar utgangspunkt i utgaven fra 1745.

NB: Avhengig av den norske utgaven staves navnet «Niels Klim» også «Nils Klim».

Utdrag

Her kan du lese et utdrag av analysehjelpen:

Klims fall gjennom hulen symboliserer hans fall fra maktstigen

I slutten av romanen faller Klim igjen igjennom fjellhulen, hvoretter han lander hjemme i Norge. Rent symbolsk kan vi lese det fysiske fallet som et bilde på hans fall fra maktstigen. Her er et klart poeng i romanen at dette fallet er helt selvforskyldt. 

Først er han knust over hvor mye han har mistet: «Jeg hadde nettopp vært monark, nå hadde jeg knapt mulighet for å bli skolark (eller skolelærer) hjemme i Bergen.» Men med tiden blir han klokker i en norsk kirke og slutter fred med det: «Som klokker tilbringer jeg stadig mine dager i filosofisk ro.» Det er samtidig temmelig ironisk at Klim, som har brukt et halvt liv på å strebe etter berømmelse og makt, nå blir tilfreds med så ydmyk en jobb. Han lærer altså å si seg tilfreds med de grunnleggende tingene i livet, som kone, barn og jobb.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Niels Klims reise til den underjordiske verden

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.