Myrstrå vipper

Her får du hjelp til å analysere diktet «Myrstrå vipper». Diktet er skrevet av Rolf Jacobsen og er fra diktsamlingen Vrimmel, som kom ut i 1935.

Først ser vi på diktets motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen og ser på diktets budskap. Til slutt ser vi på diktets litteraturhistoriske sammenheng.

Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Diktet har en sirkulær komposisjon

«Mystrå vipper» har nesten en sirkulær komposisjon. Den siste strofen er nær ved å være identisk med den første strofen. I tillegg er strofe tre en liten variasjon over det samme motivet, nemlig ødemarken med dens myrstrå og mygg. Diktet holder seg altså til å kretse tilbake til det samme motivet fra den ville naturen. 

Naturbeskrivelsene i diktet blir oppbrutt av strofe 2 og 3, som begge beskriver byen som naturens motsetning.

I strofe 2 beskriver diktet livet i byene, som ligger mellom ødemarkene. Diktet beskriver hvordan bymenneskene er travelt opptatte av sine små, trivielle gjøremål. De vasker opp, kjøper tannkrem eller grammofonplater og ser på hverandres klær på fortauene. 

Det travle livet i byen står i motsetning til ødemarkens ro – det skjer ikke annet i ødemarken enn at myrstrå vipper og mygg summer. 

I strofe 3 blir byens liv beskrevet i et større tidsperspektiv. Alt forandrer seg og forgår, inntil byen til slutt ikke er annet enn et spor i sanden...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Myrstrå vipper

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 20.01.2023
    Skrevet av Elev på Vg3