Monster

I denne analysehjelpen får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Monster». Novellen er skrevet av Frode Grytten i 1999 og utgitt i Bikubesong.

Vi gir deg et sammendrag av teksten og gjennomgår de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du også hjelp til tolkningen. Hvis du trenger hjelp til å komme i gang med analysen din, kan du lese våre arbeidsspørsmål. Har du behov for et raskt overblikk, kan du lese våre notater til teksten.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Tema

Å bli forelder er et viktig tema i novellen. Novellen viser hvor vanskelig fortelleren har det med å bli far. Han føler ingenting for barnet og kan ikke forstå hvorfor kjæresten er så glad etter fødselen. Novellen viser på den måten at det ikke nødvendigvis er hverken lett eller naturlig for alle å bli forelder. Det kan også føles skremmende og fremmedgjørende. Til slutt virker det imidlertid som at fortelleren overgir seg til foreldrerollen, selv om det overvelder ham totalt: Han gråter og gråter, kanskje fordi de store faderlige følelsene plutselig rammer ham. 

Identitet er et annet viktig tema i novellen. Mannen føler at han mister identiteten sin da han blir far. Han hadde en attraktiv kjæreste og kunne selv bestemme over tiden sin før barnet ble født. Men graviditeten har endret kjærestens utseende, barnet holder ham våken om natten, og han føler generelt at han har blitt «ein biperson» i sitt eget liv. Til slutt virker det imidlertid som at fortelleren aksepterer at det må være sånn. Han kjører tilbake på fergen, kanskje for å ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Monster

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 08.11.2021