Hans Børli

Hans Børli (1918 – 1989) er forfatter og tømmerhugger. Børli er kjent som «skogens dikter» fordi lyrikken hans fokuserer på livet i naturen. Spesielt beskriver han skogene i Hedmark, hvor han bodde hele livet. 

Børlis litteratur har flere modernistiske trekk. Han skildrer blant annet det moderne menneskets fremmedfølelse, tvil og uro, og han skriver om disse følelsene i et eksperimenterende språk med mange språklige bilder. Dessuten er det tydelig at Børli finner det tradisjonelle språket og den faste formen begrensende. Et godt eksempel på Børlis motstand mot de faste tradisjonene ses i diktet «Tanker om form» fra 1949. Den siste strofen lyder:

Bryt rimene i stykker! 
Flerr rytmen vekk! 
Diktet skal danse 
[...]

Børli er imidlertid ikke utelukkende en modernistisk forfatter. Tekstene hans inneholder også realistiske skildringer av fattigdom og hardt arbeid. Forfatterskapet hans er generelt karakterisert av interessen hans for forholdet mellom harmonien og bruddet på harmonien, og han bruker trekk fra både modernismen og tradisjonalismen til å skildre dette forholdet. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn