Modernismen

Dette kompendiet gir en grundig innføring i den litterære strømningen modernismen i norsk litteraturhistorie. 

Modernismen kan være vanskelig å arbeide med fordi modernistisk litteratur ofte er komplisert og eksperimenterende. Av den grunn kan det være en god idé å starte med å lese Hva er modernismen? i kompendiet. Her definerer vi modernismen og ser på hvorfor modernistisk litteratur har et annet uttrykk enn mer tradisjonalistisk litteratur.

Vil du vite mer om modernismen, kan du lese videre om kjennetegnene og trekkene dens og få overblikk over noen av de typiske temaene denne litteraturen utforsker. Vi gjennomgår også hvordan den norske modernismen utvikler seg og ser på litteraturen fra modernismen. Videre kan du lese mer om retninger innenfor modernismen og det moderne samfunnet.

MERK: Vi utvider stadig kompendiet. Du kan se hvilke emner kompendiet foreløpig dekker i innholdsfortegnelsen til venstre. Kompendiet vil løpende bli oppdatert med flere kapitler og avsnitt. 

Utdrag av kompendiet

Modernismen introduserer upoetiske og atypiske motiver til litteraturen

Modernistiske forfattere begynner også å introdusere nye motiver i litteraturen. Vanligvis handler poesi om de store følelsene og fenomenene i livet: kjærlighet, sorg, liv og død. Modernistene eksperimenterer imidlertid med hva man kan skrive poesi om. 

Det er spesielt motiver fra storbyen, teknologi og krig som modernistene introduserer. På den måten utforsker de litteraturens grenser og viser at poesi like gjerne kan handle om betong, asfalt og andre upoetiske motiver, som man tidligere mente var for stygge og ufullkomne. 

Et eksempel på en tekst med mange upoetiske motiver er Rolf Jacobsens dikt «Byens metafysikk» fra 1933. I diktet skriver Jacobsen poetisk om telefonkabler, gassledninger, sigaretter og kloakker. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Modernismen

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.