Hitlers vei til makten

Adolf Hitler var rikskansler i Tyskland i perioden 1933-1945. Han var formann for nazistpartiet NSDAP, som var regjeringsparti i perioden.

...

Ølkjellerkuppet i 1923

Hitler og andre ledende personer i NSDAP forsøkte derfor å erobre makten i Tyskland ved et kupp i 1923. Kuppforsøket kalles ølkjellerkuppet, fordi personene fra NSDAP brøt inn under et møte som den bayerske generalstatskommisæren holdt i en ølkjeller i München.

Kuppet ble imidlertid stoppet av politiet, og Hitler og andre fra NSDAP fikk fengselsdommer. NSDAP ble også forbudt etter kuppforsøket. Hitler ble imidlertid allerede løslatt i 1924 og gjendannet NSDAP i 1925. Under fengselsoppholdet skrev Hitler boken Mei…

...

Nazistenes maktovertakelse i 1933

NSDAPs popularitet betød at partiet ble det nest største på Riksdagen ved valget i 1930 og det største partiet ved valget i juli 1932. Den tidligere regjeringen fortsatte etter valget i 1932, men nå nektet nazistene å støtte en regjering hvor Hitler ikke var rikskansler. Regjeringen måtte derfor snart utskrive valg igjen, og i november 1932 kom enda en ny regjering uten Hitler som kansler. Nazistene nektet også å støtte denne regjeringen.

Hitler inngikk deretter hemmelige forhandlinger, som skulle lede frem til at man fikk en stabil regjering. Forhandlingene endte i januar 1933 med at NSDAP allierte seg med partiet DNVP, og den sittende regjeringen måtte tre tilbake. Hitler ble samtidig utnevnt til rikskansler. 

...

Riksdagsbrannen, Fullmaktsloven og forbud mot andre partier

NSDAPs maktovertakelse var altså demokratisk. Partiet begynte imidlertid med det samme å utføre udemokratiske handlinger for å få den fulle makten over Tyskland. NSDAP fikk på den måten trinnvis innført diktatur under Hitler i de neste månedene. 

SA-kampkorpset var veldig aktivt i gatene opp til NSDAPs maktovertakelse og terroriserte bl.a. jøder og politiske motstandere. Uroen kulminerte med riksdagsbrannen, som var en påsatt brann i riksdagsbygningen i Berlin. Brannen skjedde i februar 1933, kort etter at NSDAP hadde kommet til makten. NSDAP påsto at brannen var påsatt av kommunister. Partiet innførte derfor Riksdagsbrannforo…

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn