Adolf Hitler

Adolf Hitler (1889-1945) var leder av det tyske nazistpartiet NSDAP og diktator for Tyskland i årene 1933-1945. Hitler var sentral for utviklingen av den nazistiske ideologien i 1920-årene. Under 2. Verdenskrig var Hitler og nazistpartiet ansvarlige for folkemordet på millioner av mennesker, særlig jøder.

Barndom og ungdom

Hitler ble født i Østerrike i 1889. Barndommen var preget av en voldelig far og av opprør mot skolen, som bunnet i at Hitler mot farens ønske gjerne ville være kunstner. Hitler fikk som 17-åring økonomisk støtte fra sin mor til å flytte til Wien, hvor han ville studere kunst. Kunstakademiet i Wien avviste ham imidlertid flere ganger, og det lyktes ham aldri å bli tatt opp.

Hitler flyttet til München i Tyskland i 1913, og da 1. Verdenskrig brøt ut i 1914, innrullet Hitler seg frivillig i den tyske hæren. Han ble såret og var på sykehuset da han fikk meldingen om Tysklands nederlag i krigen i 1918. 

Politisk karriere

Hitler vendte tilbake til München etter krigen. Her meldte han seg inn i det tyske arbeiderpartiet DAP, som i 1920 skiftet navn til NSDAP, også kjent som nazistpartiet. Hitler begynte snart å arbeide for partiet på fulltid med å spre nazistisk propaganda gjennom debattinnlegg og taler for befolkningen. Han talte bl.a. om Tysklands behov for en sterk leder som kunne bringe landet tilbake til sin tidligere storhet etter nederlaget i krigen, og om jødenes ansvar for mange av de samfunnsmessige problemene.

I 1921 ble Hitler utnevnt til formann for nazistpartiet....

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn