Matt 18.20

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Matt 18.20». Novellen er skrevet av Tor Åge Bringsværd og ble utgitt i novellesamlingen Rundt solen i ring i 1967. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema og budskap. Helt til slutt skal vi sette novellen inn i en kontekst.

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Når man leser «Matt 18.20» behandles hovedpersonen gradvis verre og verre av de hvite. Det kommer også gradvis flere og flere hvite på banen. Hver gang en ny person introduseres skapes det en viss grad av forventing hos leseren: Skal dette endelig være personen som griper inn? Skal dette være personen som endelig viser respekt for mannen? Isteden overgår de hverandre i brutalitet, den ene er verre enn den andre.

Her er noen eksempler. Først er det presten som liksom griper inn, men ikke for å hjelpe hovedpersonen: «Presten klubbet med salmeboka. «Vi må huske på at vi er i Guds hus,» stammet han. «Skynd dere nå og få ut dette mennesket, slik at vi kan fortsette.» Han er mer opptatt av orden og kutyme og vil få den svarte mannen kastet ut.

 Så har vi lovens lange arm, politimennene, som er like ille: 

Men nå dukket det opp to politimenn. Bevæpnet med køller og pistoler brøytet de seg vei gjennom flokken av tilskuere, tok obligatorisk judogrep på negeren og førte ham bort til en ventende bil. 

De dukker opp, men ikke for å pågripe alle dem som slår og spytter på den svarte mannen, i stedet pågriper de offeret.  Sitatet fremstiller dem som brutale menn som har både «køller og pistoler», selv om de kommer for å arrestere en fredelig mann.

Det hele ender med mannens død samme kveld. Volden blir verre, og ingen gjør noe for å gripe inn, og her ligger mye av spenningen for oss lesere. Vi kan si at det er opprørende lesning og lett for leseren å bli revet med. Fortelleren lar ting bli verre og verre, ved at det raskt eskalerer.

Mot slutten, når bøddelen forteller om hovedpersonen, roer spenningen seg noe ned. Nå forstår vi lesere at det er for sent, at mannen allerede er blitt henrettet.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Matt 18.20

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.