Mann med koffert

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Mann med koffert». Novellen er skrevet av Marit Kaldhol og ble utgitt i antologien signaler i 2008. 

«Mann med koffert» er en sjangerhybrid som inneholder trekk fra både kortprosaen, lyrikken og novellesjangeren. Mannen er tekstens hovedperson. Han er beskrevet som en mann i konstant oppbrudd, som har vanskeligheter med forpliktelser og ansvar. Han følger i stedet sine egne behov uten å tenke på andre.

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema og budskap.

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Kofferten er et sentralt symbol i teksten. En pakket koffert er et tegn på at man er på vei vekk. Derfor kan kofferten tolkes som et symbol på oppbrudd. 

Tittelen «Mann med koffert» antyder at kofferten er en vesentlig del av mannens karakter. Han er med andre ord en rotløs type, som alltid er på vei videre. Han er en type man ikke kan regne med. Han er ikke stabil, men stikker av fra ansvaret sitt. 

Det er de trekkene ved personligheten hans, som får ham til å forsømme barnet. 

Det er også megetsigende at hans lykkelige avslutning blir et liv som omreisende musiker. Her har han hele tiden kofferten pakket. Han er konstant på vei til et nytt sted, og behøver aldri å forplikte seg eller ta ansvar for annet enn seg selv. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Mann med koffert

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.