Malala Yousafzais takketale

Denne analysehjelpen vil hjelpe deg å analysere Malala Yousafzais takketale for Nobels fredspris 2014. Du vil også finne et sammendrag av teksten, samt inspirasjon til å diskutere talen.

Presentasjon av teksten

Tittel: "Malala Yousafzais nobelforedrag" [2014]
Avsender: Malala Yousafzai
Sjanger: Tale

Malala Yousafzai (f. 1997) er en pakistansk aktivist som er kjent for sin kamp for menneskerettigheter, spesielt likestilt rett til utdanning for jenter. Yousafzai var ung da hun begynte å kjempe for utdanning. Taliban tok kontroll over hjemdistriktet hennes Swat i Pakistan, og forbød jenter å gå på skole. Etter at Yousafzai overlevde et attentatforsøk av Taliban i 2012, vokste aktivismen hennes til en internasjonal bevegelse for rett til utdanning, og hun ble en innflytelsesrik personlighet verden over. I 2014 ble Yousafzai som 17-åring den yngste mottakeren av en Nobels fredspris. Hun fikk prisen for sin kamp for å fremme alle barns rett til utdannelse.

Du kan se hele talen her. I analysehjelpen her er sitater fra talen oversat til norsk.

Utdrag

Under kan du lese et utdrag av analysehjelpen vår:

Antitese

Yousafzai benytter antitese (bruken av motsatte konsepter for å skape kontrast) for å vise hvor dramatisk livet hennes endret seg etter at Taliban tok kontroll over Swat: «Og våre vakre drømmer ble til mareritt.» Hun er enda tydeligere på dette i en annen uttalelse hvor hun bruker antitese: «Utdanning gikk fra å være en rett til å bli en forbrytelse.» Yousafzai bruker også antitese for å vise at noen mektige land prioriterer ødeleggende handlinger i stedet for konstruktive innsatser, som å støtte utdanning:

Hvordan kan det ha seg at de landene som vi kaller »sterke» er så flinke til å skape krig, men så dårlige til å skape fred? Hvordan kan det ha seg at det er så enkelt å gi bort våpen, men så vanskelig å gi bort bøker? Hvordan kan det ha seg at det er så enkelt å bygge stridsvogner, men så vanskelig å bygge skoler?

Taleren bruker også antitesen mellom «først» og «sist» for å antyde at generasjonen hennes kan klare å løse utdanningskrisen i verden: «De tomme ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Malala Yousafzais takketale

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 06.01.2021
    Skrevet av Elev på Vg3
    supert til eksamen v2019 for elever med kort botid i Norge!
  • 16.03.2021
    Skrevet av Elev på Vg2