Liten knute

«Liten Knute» er en novelle av Gunnhild Øyehaug fra 2004. I denne analysehjelpen gir vi deg veiledning til å analysere og tolke novellen.

Vi går gjennom de viktigste elementene i teksten, som kan være fine å ha med i analysen. Utover dette får du et sammendrag av teksten samt ordforklaringer. Til slutt hjelper vi deg med å tolke teksten og gir vi deg et eksempel på vinkling av novellen.

Presentasjon av «Liten Knute»

Forfatter: Gunnhild Øyehaug 
Utgivelse: Knutar (2004)
Sjanger: Novelle

«Liten knute» er en novelle fra novellesamlingen Knutar som kom ut i 2004. Novellen handler om guten Kåre som blir født med en navlestreng som ikke kan klippes over. Kåre er derfor rent fysisk bundet til sin mor. Novellen viser hva som skjer når man ikke klarer å frigjøre seg fra sine foreldre.

Utdrag

Tittelen har særlig betydning

Tittelen «Liten knute» har stor symbolsk betydning i novellen. Først og fremst er en knute noe som binder ting godt sammen. Det ser vi også i «Liten knute», hvor knuten blir slått på den navlestrengen som forbinder Kåre med moren. Det er viktig å legge merke til at knuten først blir slått når moren er død og legene ikke kan operere Kåre og moren fri fra hverandre. Som en plan B slår man derfor en knute på navlestrengen, så døden ikke brer seg fra morens lik og inn i Kåre. På dette tidspunktet har Kåre vært forbundet til sin mor hele sitt liv, og han kan ikke bære over med å miste denne forbindelsen. Derfor er han egentlig tilfreds med å få en knute fremfor en operasjon som skader morens skjelett. 

Dette viser at båndet mellom de to har vokst seg så sterkt at ingen av dem kan eller vil gi slipp på hverandre, selv etter at døden har inntruffet. Tittelen «Liten knute» legger derfor opp til at vi skal forstå at forbindelsen mellom Kåre og moren er som en uløselig knute som vil være der for alltid. 

Utover dette har vi det danske uttrykket «knutemand», som brukes om en mann som ikke er i stand til å gi uttrykk for sine følelser, fordi han liksom har følelsene «låst» i en knute. Dette ser vi også i novellen, hvor ingen i familien får snakket ordentlig om hvordan de skal håndtere situasjonen slik at det blir plass til alle.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Liten knute

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 25.01.2022
    Skrevet av Underviser på Videregående skole
  • 24.02.2021
    Skrevet av Elev på Vg3