Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Kven sin kropp er dette». Novellen er skrevet av Rønnaug Kleiva og ble utgitt i novellesamlingen Caps og andre noveller for ungdom i 1994.
"Kven sin kropp er dette" er en novelle om en gravid jente som betrakter kroppen sin og relasjonen til moren sin. Moren mener hun er for ung til å få barn, og presser henne til å ta abort, selv om hun selv er glad for å ha fått datteren. Novellen avsluttes med en reise til sykehuset for abort, hvor moren ikke blir med inn, men forsikrer datteren om at det ikke er farlig.
Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema og budskap.
Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:
Det sosiale miljøet i «Kven sin kropp er dette» bærer preg av å foregå innenfor rammene av en dysfunksjonell middelklassefamilie. Moren dominerer, datteren er underkuet av moren og faren trekker seg unna familien. Miljøet og stemningen er kvelende, uærlig og ulykkelig.
Moren vil gjerne fremstå som vellykket i sine valg, men hun blir upålitelig i sine motstridende handlinger og utsagn. Kanskje er hun påvirket av kvinnesaksverdier, som retten til en karriere og retten til abort, men i virkeligheten tvinges hun av økonomiske årsaker til å stå i en jobb hun egentlig ikke makter.
Det er også påfallende at retten til abort også innebærer retten til selvbestemmelse over egen kropp – en rett hun ikke gir til sin egen datter. Datterens stemme kommer ikke frem, og de eneste spørsmålene moren stiller til datteren er betont med «ikke sant?» Altså spørsmålenes funksjon er at datteren skal bekrefte det moren sier.
Novellen beskriver jentas situasjon på en indirekte måte. Det er blant annet ved hjelp av miljøskildringene at vi forstår at det er snakk om abort. Det er snakk om et inngrep som må utføres på sykehus, det er ikke snakk om et enkelt legebesøk. Sykehus er også et symbol på lidelse og tap, noe som reflekterer jentas situasjon.