Personer

I dette avsnittet skal vi ta for oss de viktigste personene i «Kunsten å myrde». Vi skal se nærmere på personkarakteristikkene til Francine, Germaine og jeg-fortelleren.

Francine

Francine tilhører arbeiderklassen. Hun jobber som hushjelp hos jeg-fortelleren over sommeren. Hun er krigsenke og har barn hun må forsørge, så jobben er viktig for henne. Vi må gå ut fra at mannen hennes døde under første verdenskrig, som tok slutt i 1918. Livet har altså behandlet henne hardt, og det kan være en medvirkende årsak til at hun ikke har så mye sympati med Germaine.

Francine er kusinen til Germaine, men virker ikke lei seg over dødsfallet. Istedenfor virker hun kjølig, og det virker ikke som om hun har tatt seg særlig nær av at Germaine har gått bort. Hun blir lettet over å høre at det er Germaine som er død, og ikke søsteren.

Man kan si at Francine representerer både familiens og samfunnets syn på utenomekteskapelige barn, og på kvinner som har kommet i samme situasjon som Germaine. Francine mener at Germaine selv har skylden for problemene hun har. Da jeg-fortelleren får medlidenhet med Germaine, sier Francine:

«Hun hadde bare å opføre sig ordentlig. Det gjør vi andre. Det kunde hun også gjort.»

Francine mener altså at Germaine selv er skyld i situasjonen sin, og hun mener ikke at Germaines selvmord er noen stor ulykke: «Hun var ikke å beklage», sier Francine, og senere: «Skaden var ikke så stor». Vi kan tolke det slik at Francine mener at det nærmest var riktig av Germaine å begå selvmord fordi hun brakte stor skam over seg selv og familien ved å bli gravid utenfor ekteskap for andre gang. 

Germaine

I likhet med sin kusine tilhører også Germaine arbeiderklassen. Germaine har blitt gravid utenfor ekteskap og har en sønn på 5 år. Hun jobber på noen gårder i nærmiljøet for å ha råd til å forsørge sønnen.

Nå har hun blitt gravid på nytt, også denne gangen utenfor ekteskap, og velger derfor å ta sitt eget liv. På denne tiden var kvinner som Germaine en stor skam for både familien og samfunnet, og Germaine er intet unntak.

Germaines karaktertrekk

Selv om hun ikke opptrer direkte i novellen, finnes det en beskrivelse av Germaine i et av tilbakeblikkene. Fortelleren kan huske henne fra en gang hun kom kjørende med epler, og hun beskriver henne slik:

Germaine var...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn