Kunsten å myrde

I denne analysehjelpen gir vi deg hjelp og inspirasjon til å analysere novellen «Kunsten å myrde», som ble skrevet av Cora Sandel i 1935. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbygging, fortellerteknikk, språk, personer, miljø, tematikk og budskap. I tillegg får du et sammendrag av handlingen i novellen samt en presentasjon av motivet. Vi gir deg også ordforklaringer med en forklaring av vanskelige ord og uttrykk i novellen.

Utdrag

Under finner du et utdrag av analysehjelpen:

Tittelen: Familien og samfunnet som morder?

Novellen heter «Kunsten å myrde», selv om ingen blir myrdet i fortellingen. På den måten er tittelen et hint om at vi kanskje kan tolke noen som en form for ”morder”. ”Noen” har drevet Germaine til å begå selvmord.

Det er mulig å betrakte samfunnet og familien til Germaine som en morder, eller i alle fall gi dem skylden for at hun begikk selvmord. Det er ingen steder i samfunnet Germaine kan få hjelp, og familiens valg om å støte henne ut kan bli sett på som hovedårsaken til at hun tar livet sitt. Det at moren snur ryggen til henne like før hun henger seg i klesskapet får en nesten symbolsk betydning:

[…] Hennes mor hadde nettop snudd ryggen til henne. Og da gikk hun inn i klækottet. Døren stod på klem, så ingen hørte det. Men nogen minutter efter skulde nogen dit inn, og da fant de henne. […]

Familien har ikke tatt livet av Germaine i konkret forstand, men de har utstøtt henne, vendt henne ryggen og de hjalp henne ikke selv om de kunne. Novellen kan leses som at samfunnet og familien har påvirket Germaine i så stor grad at hun valgte å avslutte sitt eget liv. Hadde samfunnet og familien godtatt situasjonen hennes med barn utenfor ekteskapet ville kanskje utfallet i historien blitt et helt annen.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Kunsten å myrde

[8]
Brukernes anmeldelser
 • 05.02.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  veldig bra analyse av denne novellen!
 • 09.04.2013
  Skrevet av Elev på Vg2
  Masse bra her! Hjalp meg masse
 • 15.03.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  takk for dette
 • 13.02.2018
  Skrevet av Elev på Vg3
  noice