Naturalistiske trekk

Kortsvarsoppgaven går ut på å gjøre greie for naturalistiske trekk i tekstutdraget fra Hellemyrsfolket. Vi kommer her til å ta for oss hvilke naturalistiske drag tekstutdraget består av, samt eksempler fra teksten.

Detaljgjengivelser

Et typisk trekk fra naturalismen er detaljgjengivelser. Dette er et trekk vi finner mye av i tekstutdraget fra Hellemyrsfolket. Oline – som stavrer seg bortover veien – er beskrevet detaljert, slik at leseren ser henne for seg. Det er også en hyppig bruk av adjektiv som er med på å fange detaljene ved Oline:

Ryggen var bøyd i hoftene og stod forover i en skrå linje. I det grågustne, flate ansiktet satt den røde nesen som en svullen klump. Underleppen hang ned på haken og syntes å være for tung til å kunne løftes opp på sin naturlige plass.

Adjektivene som beskriver for eksempel ansiktet til Oline er med på å male et klart bilde av henne, slik at leseren klarer å se henne for seg: «I det grågustne, flate ansiktet satt den røde nesen som en svullen klump». Det er i tillegg brukt sammenligninger i teksten, som er med på å skape indre bilder hos leseren: «den røde nesen som en svullen klump» og «De små øyne uten bryn lyste med en rødlig blankhet som minnet om slitte kobberskillinger.»

Tragiske menneskeskjebner

Et annet typisk naturalistisk trekk er at vi møter...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn