Her får du hjelp til å analysere diktet «Kort møte». Diktet er skrevet av Inger Hagerup og er fra diktsamlingen Drømmeboken, som utkom i 1955.
«Kort møte» fokuserer på møtet mellom et lyrisk jeg og et rådyr. Møtet blir beskrevet i detalj. Diktet vekker en stemning av beundring over livets eller naturens kraft og ynde.
Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:
Diktet er fortalt av et lyrisk jeg. Det kan vi se allerede i første vers:
Bunnløst var rådyrets blikk da det så meg.
Fortellersynsvinklen har den betydningen at vi opplever situasjonen fra jeg-fortellerens subjektive perspektiv. Diktet er et innblikk i jeg-ets opplevelse av situasjonen, snarere enn en objektiv og nøktern gjengivelse av hva som faktisk fant sted.
Vi fornemmer tydelig jeg-fortellerens perspektiv i språkbruken. Diktet slutter f.eks. med et retorisk spørsmål, som viser de refleksjonene som møtet med rådyret har satt i gang i jeg-et:
Hvordan må gleden i rådyrets kropp
være når skrekken kan danse?
Jeg-et har et veldig positivt blikk på omgivelsene sine. Rådyret flykter fordi det er redd, men jeg-et er betatt av at frykten kommer til uttrykk i kroppen. Dyret løper med en eleganse, som om det flyr eller danser.
Jeg-ets tanker er en hyllest til livets og naturens kraft og skjønnhet. Tenk, at selv frykt kan vise seg som noe vakkert og yndefullt. Jeg-et kan slett ikke forestille seg hvor vidunderlig det må se ut, når rådyret er glad.