Knut Hamsun

Knut Hamsun (1859-1952) er en av de viktigste norske forfatterne. Han var med på å utvikle den modernistiske tradisjonen på slutten av 1800-tallet, særlig med romanen Sult fra 1890. I 1890-årene skrev han også nyromantisk litteratur, hvor romanen Pan fra 1894 er den mest kjente. Omkring 1900 skiftet Hamsun fokus og skrev flere tradisjonelle, realistiske romaner, som også fikk stor innflytelse på norsk litteratur. Han mottok bl.a. Nobelprisen i litteratur for sin realistiske roman Markens grøde i 1920.

Hamsun huskes imidlertid ikke bare for sit bidrag til litteraturhistorien. Hans politiske ståsted kom også til å prege synet på hans person og forfatterskap: Under andre verdenskrig støttet Hamsun den tyske okkupasjonen av Norge, og selv etter krigens avslutning fortsatte han med å tale nazistenes sak. Nazisympatiseringen medførte at Hamsun ble og stadig er en kontroversiell figur. 

I denne webboken kan du lære mer om den viktige, men kontroversielle, forfatteren Knut Hamsun.  Webboken inneholder først en biografi, som gjennomgår Hamsuns liv og forfatterskap. Deretter går vi i dybden med Hamsuns skrivestil og tar en titt på hvilke trekk vi typisk finner i litteraturen hans. Dernest forklarer vi Hamsuns forbindelse til tre forskjellige litterære perioder: nyromantikken, modernismen og nyrealismen. Til slutt gir vi deg en oversikt over vår analysehjelp til Hamsuns verker, som dekker de romanene og novellene som typisk leses på videregående.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag av webboken om Knut Hamsun:

Intense, men umulige kjærlighetsforhold

Hamsuns litteratur gir ofte innblikk i intense, men umulige, kjærlighetsforhold. Personene drømmer om hverandre, har levende fantasier og føler dypt begjær. Men når tiden kommer for å gjøre kjærligheten til virkelighet, oppstår det ofte problemer. F.eks. kan samfunnets normer stå i veien. 

Noen ganger er hovedpersonen forelsket i en gift kvinne eller i en kvinne fra en annen sosial klasse. Andre ganger har personene forskjellige idéer om hvordan kjærligheten faktisk bør utleves. Det kan f.eks. være at den ene ønsker et lidenskapelig forhold, mens den andre ønsker et fornuftig og polert ekteskap. Det kan også komme andre personer mellom de to elskende, f.eks. familie eller andre kjærlighetsinteresser.

Et eksempel på en intens, mens umulig kjærlighet, er forholdet mellom Glahn og Edvarda i romanen Pan. Glahn og Edvarda forelsker seg først stormende i hverandre, men så trekker Edvarda seg vekk, og relasjonen deres går i blåknute. De begynner også begge å treffe andre, noe som skaper enda flere problemer i forholdet deres. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Knut Hamsun

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.