«Karen» og «Karens Jul» av Amalie Skram

De to hovedpersonene er forskjellige

«Karen» minner om ei anna berømt novelle fra samme periode, hvor hovedpersonen også heter Karen. Det er nemlig snakk om Amalie Skrams «Karens Jul» fra 1885. Hovedpersonen er i begge tekstene ei ung kvinne som «kommer i ulykke», som det heter hos Amalie Skram. Det vil si at begge Karen-ene blir gravide utenfor ekteskapet. Begge kvinner lever dessuten på bunnen av samfunnet.

Kiellands «Karen» kan godt ha gitt inspirasjon til Amalie Skram. Det er i hvert fall påfallende at begge hovedpersonene heter Karen, og at konflikten i begge noveller skyldes at hovedpersonen har blitt gravid utenfor ekteskapet.

Det er likevel også en del tydelige forskjeller mellom de to novellene. Det ser vi allerede hvis vi fokuserer på de to hovedpersonene: først og fremst er Karen i «Karens Jul» enda mer utstøtt og aleine enn Karen i Alexander Kiellands novelle. Hun har i det minste en arbeidsplass og et sted å bo, nemlig kroen hvor handlinga utspiller seg. Kroen heter Krarup Kro og skal forestille å ligge i Danmark et sted langt ute på landet på Jylland. Dermed er Kiellands Karen dansk mens Amalie Skrams Karen er norsk.

Karen i «Karens Jul» har dessuten blitt kasta ut av stemora si og har heller ikke lenger en arbeidsplass etter hun har født. Nå går hun hjemløs rundt og sulter i vinterkulden i Kristiania med et spedbarn på armen. I Kiellands «Karen» er hovedpersonen gravid når vi møter henne. Hun sulter ikke men har til gjengjeld andre bekymringer.

En viktig forskjell i novellas handling er at Karen i «Karens Jul» dør etter barnet er født, og at det skjer ufrivillig. I «Karens Jul» ønsker ikke Karen å dø, men hun vil bare klare seg selv. Det skyldes kanskje en annen viktig forskjell mellom de to novellene, nemlig at det ikke har vært noe kjærlighetsforhold som forårsaker graviditeten i «Karens Jul». Her har Karen litt tilfeldig møtt en mann på gata som hun har blitt gravid med, men det har ikke lykkes henne å finne ham igjen. Faktisk kjenner hun ikke engang navnet hans. Kanskje skyldes graviditeten at Karen har blitt voldtatt. Det unerstøttes av at hun ikke later til å seriøst ha hatt lyst til å finne ham igjen....

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn