Budskap, tolkning og tema

Innholdsfortegnelse

Budskap

«Karen» er ei novelle som fokuserer på kjønnsforskjeller og kvinnenes status i perioden. Det kommer særlig til uttrykk i framstillinga av Karen og i beskrivelsene av affæren mellom Karen og postføreren. «Karen» uttrykker også at datidas seksualmoral var hyklerisk. Vi ser det særlig i beskrivelsen av postførerens hastverk med å komme fram til kroen for å få tilfredsstilt sine lyster av Karen. På sin vei videre har han slettes ikke det samme hastverket som før, og han sitter fornøyd og smiler.

Postførerens hastverk på vei til kroen peker på at datidas seksualmoral var hyklerisk. Det samme gjør bemerkninga om at han smiler på hjemveien. På novellas tid var det veldig skamfullt å få barn utenfor ekteskapet, og det kunne særlig få store konsekvenser for kvinner. Det virker derfor veldig ubetenksomt og egoistisk av postføreren at han kjører glad og fornøyd hjem etter at han har ligget med Karen.

Affæren mellom Karen og postføreren har ingen konsekvenser for postføreren, men den får fatale konsekvenser for Karen. Det virker derfor fullstendig hensynsløst og egoistisk av postføreren å ødelegge livet og skjebnen til Karen slik at han skal få tilfredsstilt lys...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn