Bakgrunnsinformasjon
Alexander Kiellands novelletter
Alexander Kielland (1849-1906) er en av de viktigste norske forfatterne fra det moderne gjennombruddet. Han er særlig kjent for sin engasjerende realisme, hvor han satte samfunnsproblemer under debatt. Han skrev både romaner og en særlig type noveller som kalles novelletter. En novellette er typisk ei kort fortelling som skarpt stiller et generelt samfunnsproblem i en kort og elegant form.
Kiellands novelletter var ofte inspirert av tilfeldige tanker eller inntrykk som han f.eks. fikk på sine mange reiser. Derfor er personkarakteristikkene og handlingsforløpene i novellettene hans som regel enkle og skarpt fokuserende. Novellettene kan være humoristiske og satiriske i tone, samtidig med at stilen typisk er elegant eller direkte poetisk, som vi ser i naturbeskrivelsene i «Karen».
Målet med novellettene er likevel å skape oppmerksomhet om samtidas store problemer. Kielland var en stor beundrer av Georg Brandes og hadde gode forbindelser til det litterære miljøet i Danmark. Han bodde i København fra 1881 til 1883, hvor han blant annet skrev «Karen».
Med den novelletten satte han nettopp datidas kjønns- og klasseforskjeller på spissen. I forholdet til den flotte postføreren er Karen både underlegen på grunn av kjønnet og klassen sin. Karen har dessuten god grunn til å frykte samfunnets moralske fordømmelse fra kirka, det vil si de religiøse autoritetene. Hun er gravid med en mann som hun ikke har noen sjanse til å bli gift med. Dermed vil barnet hennes bli født utenfor ekteskapet og vokse opp i skam og vanære.
Kielland hadde et skarpt blikk for den slags urimeligheter. De fikk igjen og igjen plass til novellettene og romanene hans, som samtidig har blitt verdsatt for sine dramatiske handlingsforløp og den skarpe stilen. Kiellands perso...