[24]

Karen

I denne analysehjelpen hjelper vi deg med å forstå novella «Karen». Vi hjelper deg også med å analysere og forstå novella. «Karen» er skrevet av den norske forfatteren Alexander Kielland og ble utgitt som en del av novellesamlinga To Novelletter fra Danmark i 1882.

«Karen» handler om den unge Karen, som jobber på Krarup Kro. Karen har en affære med postføreren, og det blir antyda at Karen er gravid. Karen overhører noen av de reisende gjestene på kroen snakke om postførerens kone og barn. Det overrasker henne tydeligvis at han har en familie, og hun forlater kroen med én gang. Hun ender opp med å ta sitt eget liv ved å gå i torvmyren i nærheten av kroen.

På de neste sidene finner du først ei sammendrag av novella samt ei side med ordforklaringer. Her forklarer vi de vanskelige og fremmede ordene i teksten. Deretter er det ei side med den historie bakgrunnsinformasjonen som er viktig for å forstå novella. Her kan du lese om Alexander Kiellands særlige form for novelle som han kalte «novelletter». Dessuten er det avsnitt om seksualmoralen på 1800-tallet, om livet på en landeveiskro og om fascinasjonen av landet på Jylland på slutten av 1800-tallet.

I selve analysen gir vi deg først en lang rekke arbeidsspørsmål, slik at du vet hva som er viktig å se etter når du skal analysere teksten. Deretter gjennomgår vi grundig alle punktene som typisk inngår i analysemodeller for noveller. Dessuten framhever vi de særlige trekkene i «Karen» som gjør det til ei realistisk novelle. På den måten kan analysehjelpen også lære deg hvordan man lager en grundig tekstanalyse.

Etter analysen er det ei side om budskap, tolkning og tema. Du kan avslutningsvis lese ei perspektivering hvor vi fokuserer på tendenser fra det moderne gjennombruddet. Du kan også lese hvordan novella kan være relevant i dag, og hvordan «Karen» kan sammenliknes med ei anna berømt novelle fra det moderne gjennombruddet, nemlig «Karens Jul» av Amalie Skram.

Her får du et kort utdrag av analysehjelpen:

Tema

«Karen» handler overordna sett om kjønnsforskjeller og kvinnenes status i perioden. I novella får vi innblikk i kvinnenes begrensa muligheter i perioden. Vi ser det særlig i skildringa av Karen. Det blir flere steder antyda at Karen lengter etter et liv sammen med postføreren utenfor den lille og isolerte kroen. Karens lengsler blir likevel langt fra oppfylt. Hun blir gravid med postføreren, men han later til å ha narret henne. Karen virker i hvert fall veldg overraska når hun hører at postføreren har ei kone og to barn.

Vi får derfor en følelse av at postføreren nok har gitt henne falske forhåpninger om ei framtid sammen, slik at han selv kunne få tilfredsstilt sine behov hos Karen. Når Karen finner ut av at postføreren allerede har en familie, ser hun ikke andre utveier enn å ta sitt eget liv. Livet som enslig mor er tilsynelatende ikke en mulighet for henne. Den tragiske slutten understreker på den måten kvinnenes begrensa muligheter og lavere status i 1800-tallets samfunn.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Karen

[24]
Brukernes anmeldelser
 • 28.05.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
  utrolig bra analyse, den hjalp meg masse!
 • 09.09.2019
  Skrevet av Elev på Vg3
  Hva handler om karen novelle
  Skrevet av: Redaksjonen på Studienett.no
 • 19.04.2023
  Skrevet av Elev i 10. klasse
 • 19.04.2023