[0]

Kampen for tilværelsen

Her får du hjelp til å analysere og tolke bildet «Kampen for tilværelsen». Bildet er malt med olje på lerret av Christian Krohg i 1888-1889, det måler 300,7 × 226,2 cm og finnes på Nasjonalmuseet i Oslo.

Bildet finnes i flere forskjellige utgaver, siden Krohg laget en del skisser før han fant det endelige uttrykket for bildet sitt. Vi tar utgangspunkt Nasjonalmuseets utgave.

I analysen får du hjelp til å beskrive motivet, samt analysere komposisjonen, personer og miljø, virkemidler og symboler. I tolkningen ser vi på bildets tema og budskap. Vi hjelper deg også med å sette bildet i perspektiv til dets kulturhistoriske sammenheng. Du får også noen oppgaver, som kan hjelpe deg i gang med arbeidet ditt.

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

«Kampen for tilværelsen» er et maleri av Christian Krohg. Bildets motiv er en gruppe fattige kvinner og barn, som har stimlet sammen foran et bakeri i Kristiania, som deler ut daggammelt brød. Det er vinter, gaten er dekket av is og snø, himmelen er grå og trist. 

Til venstre i bildets forgrunn ser vi gruppen av kvinner og barn. Alles øyne er rettet mot den hånden som stikker ut av bakeriets vindu. Noen av kvinnene som står nærmest, strekker seg etter det lille brødet som holdes av hånden fra bakeriet. Noen av kvinnene bærer på kurver, mens et par av barna bakerst i gruppen bærer på noe som ligner melkespann. Ytterst til venstre ser vi et barn som forsøker å komme seg ut av gruppen. Barnet har nemlig allerede vært så heldig å få et brød, som det bærer i sin høyre hånd. Personene er kledd i ydmyke og slitte klær. 

I bildets mellomgrunn ser vi gaten bak personene. Det ligger en vin- og tobakkshandel i bakeriets nabobygning. Gaten er dekket av snø og is. Den er tynt befolket. Vi ser bare enkelte fotgjengere og en slede eller vogn som trekkes av en hest. Det står en skikkelse midt på gaten, som er ikledd en politiuniform.

I bakgrunnen fortaper gaten og dens bygninger seg i horisonten. Himmelen er grå, kald og fuktig. Luften legger seg over gaten som en tåke som begrenser sikten, så bildets bakgrunn til slutt glir ut i gråtoner. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Kampen for tilværelsen

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.