Jødedommen

I dette kompendiet gir vi deg et overblikk over jødedommen. Her finner du ett sammendrag som dekker alt det du skal kunne om jødedommen i Religion og etikk. Utover dette gir vi deg en gjennomgang av jødedommens helligskrifter og en liste over vesentlige begreper.

Utdrag

Under kan du lese et utdrag av kompendiet vårt:

Den muntlige loven – Talmud

Den jødiske tradisjonen sier at Moses også fikk åpenbart en muntlig lov sammen med den skriftlige. Denne skulle overleveres muntlig fra generasjon til generasjon. På grunn av forfølgelser av det jødiske folk i de første par århundrene etter Kristus, var det imidlertid nødvendig å skrive de muntlige overleveringene ned, så de kunne bevares for ettertiden. Nedskrivningen av den muntlige åpenbaringen heter Mishna, og er den nest helligste skriften i jødedommen etter Toraen. Den kalles innimellom også den muntlige Toraen.

I de etterfølgende århundrene (300-500 e.Kr.) blir tidlige rabbineres kommentarer til, analyser av og diskusjoner om Mishna samlet i et verk som kalles Gemara. Dette er et viktig verk, men betraktes imidlertid ikke nødvendigvis som en hellig skrift, men som menneskers utlegning av den muntlige Toraen.

De to verkene, Mishna og Gemara, har fått samlebetegnelsen Talmud, som betyr «studium».

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Jødedommen

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.