Jeg heier på det vanlige mennesket | Norsk sidemål | Vår 2019

Her får du hjelp til å analysere teksten «Jeg heier på det vanlige mennesket». Teksten er et foredrag av professor Per Fugelli fra 2015. Vi ser på hovedbudskapet og analyserer teksten med begreper fra retorikken.

Oppgaven er gitt til eksamen i norsk sidemål, våren 2019.

Oppgave 3

Vedlegg:

– «Jeg heier på det vanlige mennesket», foredrag av professor Per Fugelli på Prestasjonskonferansen 2015, Aftenposten 23.09.2015

Formuler kort hva som er hovedbudskapet i foredraget, og analyser teksten. Bruk begrep fra retorikken.

Kommentar: Du skal svare på en presis måte og bruke relevant fagspråk.

Utdrag

Under finner du et utdrag av våres oppgavehjelp:

Vurdering av retorikk og språk

Fugelli tør helt sikkert utfordre deltakerne sine. Han provoserer dem allerede fra de første linjene i foredraget og hele veien gjennom forsøker han å fremstille verdiene deres som gale og i strid med det norske samfunnet. Det bidrar faktisk til å gi ham stor troverdighet eller etos, fordi det viser at han står på meningene sine. Samtidig bygger han opp sin etos ved å trekke inn kultur, filosofi og egne erfaringer. På samme måte gjør han seg selv til en slags talsperson for vanlige mennesker.

Fugelli snakker også til deltakernes følelser, altså patos. Det gjør han først og fremst ved å være humoristisk. Provokasjonene hans av deltakerne er ganske grove, men fordi det er uventet at en taler vil provosere tilhørerne på denne måten får det en humoristisk effekt.

Deltakernes fornuft blir også utfordret idet Fugelli appellerer til logos. Det gjør han ved å fremheve bivirkningene ved prestasjonskulturen, og den skade samfunnet utsettes for. Han argumenterer også for at det vanlige mennesket er unikt og verdifullt. Begge deler er gode for å få deltakerne til å tenke over om prestasjonskulturen har noen problemer, også selv om de skulle være tilhengere av prestasjonstanken.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Jeg heier på det vanlige mennesket | Norsk sidemål | Vår 2019

[4]
Brukernes anmeldelser
 • 22.09.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
  bra
 • 01.04.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
  bra
 • 01.12.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 13.10.2020
  Skrevet av Underviser på Videregående skole