Jeg er det dikt

Her får du hjelp og inspirasjon til analyse og tolkning av «Jeg er det dikt» av Inger Hagerup. Vi går i dybden på diktets oppbygging, rim og rytme, fortellermåte, sjanger, språklige virkemidler, motiv og tematikk. I tillegg får du et sammendrag av diktets innhold.

Fakta om «Jeg er det dikt»

Forfatter: Inger Hagerup

Utgivelse: Utgitt i samlingen Jeg gikk meg vill i skogene

Årstall: 1939

Sjanger: Lyrisk dikt

Oppskrift på diktanalyse

I tillegg har Studienett laget en generell oppskrift på diktanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her: 

Utdrag

Under finner du et utdrag av oppgavehjelpen:

Metaforisk tolkning av strofene

Når vi forstår diktet metaforisk lager vi tolkninger av diktet. Derfor finnes det ulike metaforiske tolkninger, som alle kan gi mening og dermed være gode og ‘riktige’. Her kommer vi med forslag til en metaforisk tolkning av strofene i «Jeg er det dikt».

Str. 1 kan, for eksempel, bety at jeget føler at hun har noe innhold inni seg (diktet og brevet), som aldri kommer til uttrykk (ingen skriver diktet og brevet blir alltid brent).

Str. 2 v. 1 kan, for eksempel, bety at jeget har potensiale til å lede mennesker (jeget er en sti), men ingen går den veien hun foreslår (stien er ubetrådt). Str. 2 v. 2 kan bety at jeget (tonen) føler at hun ikke kan finne sin plass i en større sammenheng (melodien), for eksempel i samfunnet.

Str. 3 v. 1 kan (i likhet med str. 1) bety at jeget har et budskap inni seg (en bønn), som hun ikke kan uttrykke (på grunn av den stumme leppen). Str. 3 v. 2 kan, for eksempel, bety at jeget kunne ha vært en sønn i stedet for en datter.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Jeg er det dikt

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 29.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3