[2]

Ja, vi elsker dette landet

Her får du hjelp til å analysere diktet «Ja, vi elsker dette landet». Diktet er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson og utkom først i 1859. Vi tar utgangspunkt i versjonen fra 1868. Diktet ble i 2019 Norges offisielle nasjonalsang. Nasjonalsangen er en forkortet utgave, som består av strofe 1, 7 og 8 fra diktet.

Først ser vi på diktets motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen og ser på diktets budskap og litteraturhistoriske sammenheng

Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning. 

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Diktet har en sirkelkomposisjon

De første fire versene fra den første strofen blir gjentatt i begynnelsen av diktets siste strofe. Versene er en bekreftelse av nordmennenes kjærlighet til fedrelandet:

Ja, vi elsker dette landet, 
som det stiger frem, 
furet, værbitt over vannet, 
med de tusen hjem

Gjentagelsen gir en slags sirkelkomposisjon, hvor diktets avslutning peker tilbake mot diktets innledning. Vi kan også formulere det som at gjentagelsen av de fire versene skaper en ramme omkring diktet. 

I første strofe erklærer det lyriske vi-et nordmennenes fedrelandskjærlighet. Deretter dykker diktet ned i historiens «saganatt», og beskriver hvordan fedrelandskjærligheten har blitt formet gjennom århundrers kamper med både seire og nederlag. 

Etter den historiske gjennomgangen av nasjonens fødsel, vender diktet tilbake til utgangspunktet: fedrelandskjærligheten. Det binder en fin sløyfe på diktet, og understreker fornemmelsen av en sterk sammenheng i komposisjonen. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Ja, vi elsker dette landet

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 04.05.2023
    Skrevet av Elev på Vg3
  • 30.10.2022
    Skrevet av Elev på Vg2