4. Ramadan (faste)

Hva er ramadan?

Ramadan er navnet på den 9. måneden i den islamske kalenderen. Det er den helligste måneden i islam, bl.a. fordi Muhammed mottok sin første åpenbaring i slutten av måneden. Ramadan er en fastemåned, og det er en religiøs plikt for alle muslimer å faste fra soloppgang til solnedgang. Man kan derfor kun innta mat og vann om natten. 

Både sunni- og sjiamuslimer overholder ramadanen. I sunniislam regnes fasten (sawm) som den 4. søylen og sjiamuslimer ser det som én av islams 10 grener. Fasten nevnes i Koranen og plikten til å faste slås fast i hadith-litteraturen.

Ramadan ligger ikke på en fast årstid, siden den islamske kalenderen er 10-11 dager kortere enn den vanlige kalenderen. Det vil si at ramadanen alltid starter 10-11 dager tidligere i forhold til året før. Det betyr at ramadanen både kan forekomme om vinteren og om sommeren. Årstiden har stor betydning for hvor lenge den daglige fasten varer, siden det er kortere tid mellom soloppgang og solnedgang om vinteren. 

Når ramadanen foregår om sommeren, er fasten sør i Norge opp mot 21 timer lang hver dag. I Nord-Norge, hvor det er midnat...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn