Begreper

Her gir vi deg et overblikk over de mest sentrale begrepene i og om islam, som du kan støte på i forbindelse med Religion og etikk.

99 navn

Muslimer mener at 99 av Allahs navn er åpenbart i Koranen. Alle navnene sier noe om Allahs egenskaper, f.eks. «Den nådige» eller «Den barmhjertige». De omtales også som Allahs vakreste navn. Mange muslimer lærer navnene utenat og fremsier dem i forbindelse med at de ber (se dikhr).

Abd 

Et arabisk ord som betyr «tjener» eller «slave». Det finnes i mange muslimske navn, f.eks. Abdallah, som betyr «Allahs tjener». 

Abraham

Se Ibrahim.

Adam

Det første mennesket skapt av Allah. Betraktes i islam også som den første profeten

Adhan 

Bønnekall. Det vil si innkallelse til de fem daglige tidebønnene (salat). I muslimske land utropes de fra minareter, så alle kan høre det. Steder hvor offentlige bønnekall ikke er mulig, foregår bønnekallet inne i moskéen, eller det brukes apper eller spesielle ur til å kalle til bønn.

Aisha 

Muhammeds tredje hustru, og ifølge tradisjonen også hans yndlingshustru. Hun spilte en stor rolle i utviklingen av islam i årtiene etter Muhammeds død, og kalles noen ganger for «De troendes mor». Hun er et forbilde for sunnimuslimske kvinner, mens sjiamuslimer har en negativ oppfattelse av h...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn