[0]

I ei grøft

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «I ei grøft». Novellen er skrevet av Jan Kristoffer Dale og ble utgitt i novellesamlingen Arbeidsnever i 2016. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema og budskap.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Kenneth og Terje velger side til slutt

Vennegjengen kan ikke få bilen opp av grøfta alene. Tor André må ringe etter onkelen sin, som skal kjøre forbi og trekke opp bilen med traktoren sin. 

Ventetiden gir Kenneth og Terje muligheten til å overveie om de overhodet vil være med videre. Terje er den første til å bestemme seg. Han ringer etter en venn som kan kjøre ham hjem. Han vil ikke være med på tur når Espen er med:

– Ja, e gidder faen mæ ikkje å bruke helga me’ dei to. Tor André e’ så annerledes når han e’ her.
– Espen?
– Ja. Han blir så jævla fin på det. Merker du det ikkje? E gidder ikkje! Husker du sist når mi var me’ dei ut på byen? Dei prater bare om jobb og utdannelse. Du skulle ha hørt dei når mi kjørte opp for å hente dæ. Espen har me’ sæ Cava. Tor André au! Han snakka om at han måtte på polet for å få tak i øl som gikk an å drikke. Før drakk han akkurat det mi drikker nå.

Der har altså oppstått et klasseskille i vennegjengen, som nå river den fra hverandre. Terje synes at Tor André og Espen er for snobbete, mens de synes at Terje er for platt og primitiv.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

I ei grøft

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.