Historien om Fru Berg

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Historien om Fru Berg». Novellen er skrevet av Ingvild H. Rishøi og ble utgitt i novellesamlingen Historien om Fru Berg i 2011. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Moren

Emilies mor er skilt fra Emilies far. Moren bor tilsynelatende alene, mens Emilie og storesøsteren Line bor hos faren. Moren er ikke i stand til å ta seg ordentlig av døtrene sine. Line har slett ikke lyst til å besøke moren sin lenger. Hun synes ikke at det er hyggelig å være der. Vi hører at Line lukter av parfyme, så hun er sannsynligvis tenåring.

Emilie er yngre og vil stadig gjerne ha et godt forhold til moren. Hun holder hardnakket fast i de få gode minnene hun har om å besøke moren. Moren forsøker i glimt å ta seg av Emilie. Hun gir henne f.eks. hamsteren fru Berg:

– Førti! For en hamster! Bare førti! sa jeg, og mamma lo og butikkjenta lo også.
Og hun jenta gikk bakover og så sa mamma: – Har du lyst på en hamster, Emilie?
– Ja! sa jeg, og jeg smilte, og mamma smilte også, vi bare smilte og så på hverandre, og jeg valgte meg Fru Berg.

Det øyeblikket er et varmt og lykkelig minne. Men moren er ikke i stand til å følge opp sine gode intensjoner. Hun glemmer å ta seg av hamsteren når Emilie er hos faren sin. Den dør av tørst i buret sitt. Emilie finner den og blir selvfølgelig dypt opprørt. Moren kan ikke håndtere det, så hun sender den gråtende Emilie hjem til faren i en taxi. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Historien om Fru Berg

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.