Hentet

Her får du hjelp til å analysere diktet «Hentet». Diktet er skrevet av Johann Grip og er fra diktsamlingen Enkle dikt, som utkom i 2003.

Først ser vi på diktets handling, motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen og ser på diktets budskap

Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning. 

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Barnehagen kan fungere som et bilde for livet på jorden

Med tolkningen ovenfor i bakhodet, er det nærliggende å også se på barnehagen som en metafor. Den kan fungere som et bilde på livet her på jorden. Vi lever alle en tilmålt tid på jorden før det er slutt, vi fødes først og dør til slutt. 

På samme måte leveres barna i barnehagen om morgenen og hentes senere på dagen. Timene i barnehagen deler alle barna sammen, slik også vi alle deler tiden vi har her samtidig på jorden.

Barna har kanskje noe å lære oss voksne. Jeg-personen i diktet er en voksen person, all den tid de har en sønn som selv går i barnehage. Barnet som trekkes frem som eksempel, Sunniva, leker sannsynligvis, siden hun har noe «i hendene». Hun lever nok et bekymringsløst, lykkelig liv i barnehagen, men venter også med iver på å hentes hjem. Dette kan lære oss at vi må sette pris på tiden vi lever på jorden, slik barna gjør det. 

Samtidig som vi heller ikke må frykte hva som vil skje bakenfor «porten» ut av barnehagen. Barn vil gjerne hjem etter å ha hatt en lang, utmattende, men også morsom dag i barnehagen. Og kanskje kan også vi se på døden som å bli hentet hjem og få hvile etter et langt liv.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Hentet

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.