Vinkling: Kritikk av borgerskapet

I H.C. Andersens måte å fortelle eventyrene på ligger det ofte en skjult kritikk av det omgivende samfunnet og borgerskapets idealer…

...

Kritikk av dobbeltmoral, uvitenhet og snobberi

I eventyrene ligger det ofte en skjult kritikk av borgerskapets dobbeltmoral, uvitenhet og snobberi. Denne kritikken kan komme til uttrykk på forskjellige måter.

Kritikken kan for eksempel komme til uttrykk ved at enkelte skikkelser representerer borgerskapet og ved at disse fremstilles på en negativ måte, ved at fattige og ydmyke folk/skikkelser fremstilles på en positiv måte og som en motsetning til borgerskapets snobberi, eller ved at det vises i hvor stor grad skikkelsene er låst fast …

...

Kritikk av biedermeiermiljøene

I Andersens eventyr finner vi på samme måte ofte en skjult kritikk av de borgerlige biedermeiermiljøene, der alt er svært koselig og veldig inngrodd og dobbeltmoralsk. Les mer om biedermeiermiljøet under H.C. Andersen og romantikken og Miljø.

Kritikken av de borgerlige biedermeiermiljøene kan komme til uttrykk ved at miljøet fremstilles som et lite, lukket biedermeiermiljø der det gjemmer seg skjulte fordommer, negative verdier, snobberi, dobbeltmoral, overdreven forsiktighet eller liknende.

Den kan også uttrykkes ved at noen av skikkelsene er representanter for biedermeiermiljøet, og ved at disse …

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn