H.C. Andersens eventyr

I denne analysemodellen hjelper vi deg med å komme godt i gang med en analyse av H.C. Andersens eventyr, eller andre kunsteventyr.

Analysemodellen tar utgangspunkt i bakgrunnskunnskap om H.C. Andersen, samtiden og sjangeren. Deretter følger en effektiv og grundig analysemodell som viser deg det du bør komme inn på i eventyranalysen din.

Veiledningen inkluderer også konkrete eksempler fra eventyr som f.eks. Kloss-Hans, Piken med svovelstikkene, Hyrdinnen og skorsteinsfeieren, Nattergalen, Den stygge andungen og mange andre.

Notatene og analysemodellen går i dybden og gir deg både hjelp og inspirasjon til hva du kan komme inn på når du analyserer et kunsteventyr. Bare slå opp i veiledningen og finn det du leter etter.

Analysemodellen til H.C. Andersens eventyr kommer blant annet inn på Andersens liv og forfatterskap, kunsteventyr og folkeeventyr, romantikken og borgerskapets dannelsesideal, fortellerteknikk, språk, komposisjon, eventyrtrekk, temaer og motiv, personer, miljø, tolkningsmuligheter og mye mer.

Bakgrunnskunnskap

I det følgende finner du bakgrunnskunnskap om H.C Andersen. Vi begynner med å introduserer forfatteren, for deretter å gjøre kort greie for hans liv og forfatterskap. Videre kommer vi inn på betydningen Andersens liv hadde på hans forfatterskap, strømninger i tiden han levde og den litteraturhistoriske konteksten.

Fakta om Hans Christian Andersen:

Liv: Født i Odense i 1805. Død i 1875 i København.
Sivilstatus: Ugift.
Sjanger: Dikt, reiseskildringer, drama, romaner, eventyr og selvbiografier.

H.C. Andersens liv og forfatterskap i korte trekk

H.C. Andersen vokste opp som sønn av en fattig skomaker i Odense. Han ble regnet som et smart, men merkelig barn, som helst brukte tiden på å dikte, fantasere og drømme om å bli en stor kunstner. Da han var 14 dro han til København for å bli sanger, ballettdanser eller skuespiller, noe som ikke lykkes.

Til gjengjeld var det noen rike borgere som så potensiale i ham og sendte ham på latinskole (videregående), som vanligvis var veien til en god utdannelse og en god jobb.

Andersen hatet derimot latinskolen og gjennomførte den med nød og neppe. Da han var ferdig som 23-årig begynte han å dikte for alvor, og i 1830-årene startet hans voksende suksess som forfatter. Denne suksessen fortsatte frem til hans død i 1875.

Forfatterskapet

H.C. Andersen begynte ikke karrieren sin som eventyrforfatter, men startet med å skrive dikt og reiseskildringer og slo gjennom med romanen Improvisatoren i 1835. Samme år gav han ut sitt første hefte med Eventyr, fortalt for barn. Det var eventyrsjangeren som gjorde ham berømt utenfor Danmark. I løpet av karrieren skrev han rundt 150 eventyr.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

H.C. Andersens eventyr

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 31.05.2021
    Skrevet av Elev på Vg3
  • 18.11.2020
    Skrevet av Elev på Vg3