Soga om Gunnlaug Ormstunge

Her får du hjelp til å analysere og tolke Sagaen om Gunnlaug Ormstunge.

Først får du et sammendrag av handlingen i hvert av de 13 kapitlene, samt ordforklaringer til vanskelige ord og begreper. Deretter får du Studienetts detaljerte analyse og tolkning. Vi ser på sagaens personer, oppbygning, miljø og  språklige virkemidler. Vi tar også en titt på tekstens sjangertrekk, motiver, tema og budskap. Til slutt får du et forslag til hvordan du kan sette teksten i perspektiv.

Analysehjelpen har også arbeidsspørsmål til teksten. Disse kan du bruke når du gir deg i kast med analysen på egen hånd. Vi gir deg også bakgrunnsinformasjon om sagaene og den tiden de handler om.

Vi antar at Sagaen om Gunnlaug Ormstunge ble nedskrevet på slutten av 1300-tallet. Handlingen i sagaen foregår omkring år 1000, da Island ble et kristent land. I sagaen blir den unge skalden Gunnlaug Ormstunge og den vakre høvdingdatteren Helga forelsket i hverandre. Akkurat da de to blir forlovet, velger Gunnlaug å reise ut i verden. Helgas far, Torstein, krever derfor at Gunnlaug kommer tilbake innen tre år, hvis forlovelsen ikke skal oppheves. 

Underveis på reisen blir Gunnlaug uvenner med Ravn. Han er også skald, og stammer fra  hjemtraktene til Gunnlaug. Ravn vil hevne seg på Gunnlaug og reiser hjem til Island, hvor han blir gift med Helga. Gunnlaug overholder nemlig ikke tidsfristen som er satt, da han blir forsinket på grunn av tjenesten som hirdmann hos kongen av England.

Helga og Ravn får et ulykkelig ekteskap, og Gunnlaug vil hevne seg på Ravn. De møtes til holmgang på Island, men familiene deres forhindrer dette. De velger derfor å reise til Norge, hvor de kan ha det endelige oppgjøret sitt. Her dør de begge. Helga blir nok en gang ulykkelig giftet bort, mens Gunnlaugs ætt hevner døden hans gjennom å drepe noen av Ravns slektninger.

Tekstutgave av sagaen

I denne nettboken har vi brukt Ragnar Haagensens oversettelse til norsk med sidehenvisninger. Vi har valgt denne utgaven, da den ofte blir brukt i videregående skole.

Haagensen, Ragner (ovs.). Sagaen om Gunnlaug Ormstunge. Moss: Forlaget Frøya. 2002. 

Du kan finne en alternativ oversettelse av sagaen på NDLA. Der kan du lese hele teksten gratis.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Soga om Gunnlaug Ormstunge

[9]
Brukernes anmeldelser
 • 06.01.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 29.11.2020
  Skrevet av Elev på Vg2
 • 17.11.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 12.11.2020
  Skrevet av Elev på Vg3