Grisen

I denne analysehjelpen får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Grisen». Novellen er skrevet av Lars Saabye Christensen i 2004 og utgitt i Oscar Wildes heis.

Vi gir deg et sammendrag av teksten og gjennomgår de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du også hjelp til tolkningen. Hvis du trenger hjelp til å komme i gang med analysen din, kan du lese arbeidsspørsmålene våre. Trenger du et raskt overblikk, kan du lese våre notater til teksten.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Grisen har en rekke symbolske betydninger

Tegningen av grisen har ikke bare én, men adskillige symbolske betydninger i novellen. De forskjellige personene leser nemlig vidt forskjellige ting inn i bildet. For Asbjørn er grisen først og fremst et symbol på barndommens uskyldige og ubekymrede tilstand, som han nostalgisk lengter etter på sykehusværelset hvor alderdommens alvor plutselig føles veldig tung:

[…] noe ved denne grisen, som hadde en ekstra krøll på halen, gjorde ham lett til sinns og medgjørlig, og derfor også i stand til å glemme at sjansene for å overleve inngrepet, alderen tatt i betraktning, var like små, eller like store, som de var for at han skulle dø. Kanskje det bare var sin egen barndom han plutselig skimtet et sted i disse enkle strekene.

Sykehuset ser derimot snarere grisen som kitch, altså som et eksempel på kunst som er overdrevet sentimental og uttrykk for dårlig smak. Derfor tror de at de kan gjøre Asbjørn tilfreds ved å erstatte det med noe annet kitsch, som ikke har den uheldige bivirkningen at det kan støte muslimer. De tror at elgen ved solnedgangen vil være en fullgod erstatning for grisen, fordi de misforstår årsaken til at Asbjørn liker den. 

For Aslams familie er grisen derimot en krenkende gest. Grisen er ifølge islam et urent dyr. Derfor synes Aslams sønn at det er krenkende at bildet skal henge i rommet hvor hans syke far er innlagt. Mona Hoff ser derimot grisen som et symbol på kampen for ytringsfrihet. Hun er likeglad med grisen i seg selv. Det er kun fordi Aslams sønn vil fjerne den, at hun kaster seg inn i kampen. Novellens konflikt utspringer i høy grad av at alle personene knytter forskjellige symbolske betydninger til grisen. Ingen klarer å lytte til hva den betyr for de andre. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Grisen

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.