Sammendrag av kapitlene
Handlingen i hovedtrekk
Gift (1883) av Alexander Kielland er en samfundskritisk roman som stammer fra den kritiske realismen. Romanen kritiserer særlig ekteskapet, latinskolen og konfirmasjonen som samfunnsinstitusjoner. Det gjør den både gjennom latinskoleguttene Marius og Abraham og gjennom ekteskapet mellom hr. og fru Løvdahl.
De 14-årige guttene Marius og Abraham er bestevenner, selv om Marius er uekte sønn av den enslige fru Gottwald, og Abraham er sønn av byens fineste mann, professor Løvdahl. Marius er en liten, skrøpelig fyr som gjør det dårlig på skolen, bortsett fra i latin. Her har han en formidabel evne til å huske latinske grammatikkregler, og derfor har rektor skaffet ham friplass på skolen.
De to går på en latinskole for gutter som er preget av gammeldagse og strenge regler. Undervisningen handler om terping og utenatlæring. Elevene skal ikke tenke selv eller stille kritiske spørsmål. Ydmykelse og avstraffelse fra lærerne er hverdagskost. Blant fagene er klassiske språk som gresk og latin. Marius går i evig angst for ikke å kunne rykke opp til neste trinn, og dermed skuffe moren sin.
Abrahams foreldre er Wenche og Carsten Løvdahl. De to er hverandres motsetninger, og med årene har det ført til konflikter i ekteskapet. Fru Wenche er en fritenker som gjerne kritiserer samfunnets innretning. Mannen hennes er konservativ og følger samfunnets normer i frykt for å skille seg ut.
I et selskap hos familien Løvdahl, sjokkerer fru Wenche de mannlige gjestene ved å si at skolesystemet har slått feil. Sønnen hennes er ikke forberedt på det virkelige liv, og hun gir foreldet lærdom som latin skylden for det. Den eneste som støtter henne er den unge forretningsmannen Michal Mordtmann. Han er sendt til byen for å skaffe penger til sin fars kjemifabrikk. Fra da av blir de nære venner, og fru Wenche overtaler manne...