[23]

Gengangere

Her får du hjelp til å analysere og tolke dramaet Gengangere. Dramaet er skrevet av Henrik Ibsen og utkom i 1881.

Først får du et sammendrag av handlingen. Deretter får du Studienetts detaljerte analyse og tolkning. Her ser vi på komposisjon, personkarakteristikk, miljø, virkemidler, språk og de realistiske trekkene som preger sjangeren. Vi ser også på motiver, tema og budskap. Til slutt finner du tips til hvordan du kan sette stykket inn i en kulturhistorisk sammenheng.

Analysehjelpen har også arbeidsspørsmål til teksten. Disse kan du bruke til å komme i gang med analysen din før du leser selve analysehjelpen. Vi gir deg også bakgrunnsinformasjon om den tiden da skuespillet ble skrevet, og hvordan det ble mottatt i samtiden.

Gengangere er skrevet av forfatteren og dramatikeren Henrik Ibsen. Det kom ut den 13. desember 1881 på Gyldendalske Boghandels Forlag. Rett etter utgivelsen skapte stykket stor skandale i avisene. Innholdet ble anklaget for å være amoralsk og forkaste grunnleggende menneskelige verdier.

Av samme grunn nektet de store nasjonale teatrene å sette opp stykket. Derfor ble det først oppført i 1890 ved Bergens Nationale Scene, mens Det Kongelige Teater i København først satte opp stykket i 1903. I første omgang ble stykket oppført av mindre omreisende teatre. 

Tekstutgave av dramaet

Stykket finnes i flere forskjellige utgaver. Den utgaven vi bruker i analysen vår, har vi fra hjemmesiden www.ibsen.uio.no. Der du kan laste ned dramaet gratis. På hjemmesiden finner du også ordforklaringer til stykket. Sidetallene på sitatene våre stammer fra sideinndelingen i hundreårsutgaven.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Gengangere

[23]
Brukernes anmeldelser
 • 07.11.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
  Mye av dette kunne vært mer utdypende
 • 29.09.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
  godhjelp
 • 02.12.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 22.11.2022
  Skrevet av Elev på Vg3