[29]

Gengangere

Her får du hjelp til å analysere og tolke dramaet Gengangere av Henrik Ibsen.

Først får du et sammendrag av handlingen. Deretter får du Studienetts detaljerte analyse og tolkning. Her ser vi på komposisjon, personkarakteristikk, miljø, virkemidler, språk og de realistiske trekkene som preger sjangeren. Vi ser også på motiver, tema og budskap. Til slutt finner du tips til hvordan du kan sette stykket inn i en kulturhistorisk sammenheng.

Analysehjelpen har også arbeidsspørsmål til teksten. Disse kan du bruke til å komme i gang med analysen din før du leser selve analysehjelpen. Vi gir deg også bakgrunnsinformasjon om den tiden da skuespillet ble skrevet, og hvordan det ble mottatt i samtiden.

Gengangere er skrevet av forfatteren og dramatikeren Henrik Ibsen. Det kom ut den 13. desember 1881 på Gyldendalske Boghandels Forlag. Rett etter utgivelsen skapte stykket stor skandale i avisene. Innholdet ble anklaget for å være amoralsk og forkaste grunnleggende menneskelige verdier.

Av samme grunn nektet de store nasjonale teatrene å sette opp stykket. Derfor ble det først oppført i 1890 ved Bergens Nationale Scene, mens Det Kongelige Teater i København først satte opp stykket i 1903. I første omgang ble stykket oppført av mindre omreisende teatre. 

Tekstutgave av dramaet

Stykket finnes i flere forskjellige utgaver. Noen ganger under tittelen Gjengangere. Den utgaven vi bruker i analysen vår, har vi fra hjemmesiden www.ibsen.uio.no. Der du kan laste ned dramaet gratis. På hjemmesiden finner du også ordforklaringer til stykket. Sidetallene på sitatene våre stammer fra sideinndelingen i hundreårsutgaven.

Her kan du lese et utdrag av hjelpen til Gengangere: 

Gengangeres premiss er at hovedpersonen fru Alving har fått bygget et hjem til foreldreløse barn, som skal oppkalles etter hennes avdøde mann og ære hans minne. Hun har også stiftet et legat som skal finansiere driften. Stykkets handling starter kvelden før barnehjemmet skal innvies med en fest.

Den kommende festen er også grunnen til at flere av karakterene er til stede på og omkring fru Alvings landeiendom Rosenvold. Snekker Engstrand har stått for byggingen. Sønnen Osvald Alving har kommet hjem fra Paris for å hedre farens minne. Pastor Manders har stått for papirarbeidet i forbindelse med opprettelsen av barnehjemmet, og skal holde tale ved åpningen.

Gengangere er bygget opp i tre akter. Hver akt tilsvarer noen timer. Første akt foregår om ettermiddagen og frem til spisetid, andre akt om kvelden etter spisetid, mens tredje akt foregår om natten og frem til solen står opp...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Gengangere

[29]
Brukernes anmeldelser
 • 11.10.2023
  Skrevet av Elev på Vg3
  Det er veldig masse informasjon. Det er skikkelig forståelig, og det er så mye jeg lærer av! :)
 • 07.11.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
  Mye av dette kunne vært mer utdypende
 • 29.09.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
  godhjelp
 • 14.11.2023
  Skrevet av Student på 1. år