Kapittel X-XII

Kapittel X (10)

I kapittel X (10) har det gått en stund siden den voldsomme stormen, hvor Halfdan forsøkte å kysse Ory. Det er tydelig for oss at Riber i mellomtiden må ha fortalt Ory om de mange kvinnene han har vært sammen med før ekteskapet med henne. I hvert fall virker både Ory og Riber fanget av tanker.

Skipet har kommet langt sør og seiler stille og rolig av sted, dag etter dag i fint vær. I begynnelsen av kapittelet følger vi Orys tanker, mens hun sitter på dekk med noe håndarbeid. Hun drømmer seg bort fra skipet og den verdenen hun er del av, og ønsker enten at hun blir skylt opp på en fremmed strand, hvor alt er slik hun trodde det ville bli i virkeligheten, eller å dø fra det hele. 

Det later til at forestillingene hun hadde om livet og verden har blitt forrådt gjennom alt det Riber har fortalt henne. Ory fremstår som en kvinne med veldig høye idealer for moral og dyd. Hun opplever Riber som et umoralsk og syndig menneske, fordi han har vært sammen med så mange kvinner før henne. 

Samtidig kan hun se på de andre sjøfolkene at det er henne og hennes forestillinger om verden, som er unntaket. Altså har idealene hennes brutt sammen, og hun har mistet sin barnetro på hvordan verden er innrettet.

Ory forsøker å fremstå upåvirket av konflikten med Riber

Ory forsøker imidlertid å fremstå upåvirket av situasjonen. Halfdan roper på henne, fordi det er mat. Hun spiser med Riber og de to styrmenn, som merker at det er noe galt med både Ory og Riber. Vi følger måltidet, som for det meste foregår i taushet, men Ory forsøker å skape bedre stemning med litt småprat. Riber svarer på sin side slett ikke når han blir spurt om noe, og han sender ikke maten videre til sine styrmenn. Han må altså også gå og gruble over noe.

I slutten av kapittelet følger vi styrmennenes samtale med Halfdan om hva som kan være galt med kapteinen og hans kone. Som kahytt-gutt er Halfdan den som har mest direkte adgang til Ory og Riber, og han forteller styrmennene at ekteparet ikke sover i samme køye. Styrmennene har også sett både Riber og Ory oppe på dekket om natten. Kapittelet slutter med førstestyrmannens konstatering av at Riber uansett årsakene har forvandlet seg, så det knapt nok er en kaptein igjen av den «eneherskeren» han pleide å være.  

Kapittel XI (11)

I begynnelsen av kapittel 11 får vi en detaljert forklaring på den dårlige stemningen som hersker mellom Riber og Ory. Så snart seilasen ble roligere, begynte Riber å fortelle ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn