Kapittel VIII-IX

Kapittel VIII (8)

Ombord på skipet «Orion» møter Ory en gammel venn, Halfdan. Halfdan er ett år yngre enn Ory og oppvokst i samme by som henne. Han arbeider nå som kahytt-gutt på skipet, og skal blant annet sørge for at kapteinens - det vil si Ory og Ribers - kahytt er fin og ordentlig. 

Møtet med Halfdan er spesielt, fordi Ory og Halfdan pleide å være jevnbyrdige. Men her på skipet befinner de seg på vidt forskjellige steder i det strenge hierarkiet. Ory er øverst, på grunn av sin status som kapteinfrue, mens Halfdan er en underordnet som bare skal adlyde ordrer.

Halfdan har imidlertid vanskeligheter med helt å forstå at Ory har blitt kapteinens kone. Han snakker fortrolig med henne, og omtaler blant annet Riber som «Eneherskeren»; et tilnavn som Riber åpenbart har blant alle norske sjømenn. Halfdans omtale av Riber viser Ory at det også er mange andre som opplever mannen hennes som oppfarende og dominerende. Hun har dessuten selv akkurat sett hvordan han snakker hardt og truende til mannskapet sitt.

Ory oppfører seg irettesettende overfor barndomsvennen sin

Ory er på sin side irettesettende overfor Halfdan. Hun er alarmert over hvor skitten han ser ut, og hun beordrer ham til å åpne alle vinduer i kahytten, fordi den ble så veldig røykfull da han forsøkte å varme rommet godt opp. Hun ser også at han tygger skrå, en slags tobakk man inntar ved å tygge på den. Ory mener at det er vemmelig, og truer med å fortelle det til de hjemme. 

Ory får på den måten Halfdan til å føle seg dum, selv om han forsvarer seg med at det bare er sjømannsvaner han har tillagt seg. Han sier også at han er likeglad med hva hun forteller andre om ham. Halfdan «hevner» seg imidlertid senere ved å fortelle Ory at han to ganger veddet med sine venner hjemme i Norge om hvorvidt ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn