Sammendrag

Handlingen i hovedtrekk

Forrådt handler om den 17-årige Aurora Ingstad, som blir gift med den 32-årige skipskapteinen Karl Adolph Riber. Handlingen utspiller seg i 1869 og begynner hjemme i den norske byen (antakelig Bergen) som både bruden og brudgommen kommer fra. Aurora kalles «Ory» gjennom det meste av romanen, mens mannen hennes typisk bare omtales ved etternavnet sitt, «Riber». 

I romanens begynnelse følger vi bryllupsfesten etter Ory og Ribers vielse. Festen foregår hos Orys foreldre, Hr. og Fru Ingstad, og vi fornemmer raskt at alt ikke har gått helt etter planen. Riber er sint, og Ory er fraværende. Hun har gjemt seg på barneværelset, fordi det nettopp har gått opp for henne at hun skal sove i samme seng som mannen sin og helst også ha sex med ham på bryllupsnatten. Det har hun slett ikke vært forberedt på, og nå angrer hun på at hun har blitt gift. 

Ory føler seg forrådt av sine foreldre, som ikke har forberedt henne på hva et ekteskap innebærer for en ung kvinne. Moren sier på sin side at hun trodde Orys venninner hadde gitt henne beskjed om hva et ekteskap forpliktet kvinnen til. 

Orys angst for å skulle dele seng og ha sex med Riber setter sitt preg på hele romanen. Hun kommer seg ikke over det, og fortsetter med å være redd for at Riber skal forgripe seg på henne, selv når hun ellers har sympati for ham. 

Ory oppdager forferdet at Riber har hatt mange andre kvinner i sitt liv

Etter en mislykket bryllupsnatt hjemme hos Ribers gamle...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn